Arta de a trăi sau ce este meditația vipassana

meditatie vipassana


Stau pe marginea unui lac glaciar din mijlocul unei văi adânci înconjurată de vârfurile unor munți despre care nu știu nimic dar care îmi taie respirația. Din loc în loc se ivesc pagode pământii ieșind din apă, un răsărit amețitor se arată la orizont iar cineva de lângă mine îl privește în tăcere. Mi-e bine și nimic nu-mi lipsește, vântul nu mișcă nici un val când brusc îmi simt capul violent strâns de două mâini care mă rănesc și-mi zgârie tâmplele. O maimuță mi s-a suit la cap! Încerc din răsputeri să o dau jos, o trag de gât, urlu cât mă țin puterile dar nu merge. Nimic nu merge și asta creează mai multă disperare. Renunț, respir. Se dă jos singură. Apare în fața mea: un animal  mare, obosit și trist cu gâtul ros de un lanț pe care la un moment dat l-a rupt. Respiră rar și greu și mă privește fix în ochi. E propria mea minte. E ceea ce mi-am făcut eu mie de când mă știu: nici măcar câteva clipe de odihnă. Din momentul în care mă trezesc și până ce insomniile cedează noaptea târziu, mintea mea nu încetează să lucreze. Adorm pe jumate, aud toate zgomotele, visele se împletesc cu realitatea și mintea lucrează, lucrează neîncetat.

E a noua zi de meditație vipassana, cu câteva minute înainte de trezirea oficială de la 4:00 am, din al patrulea curs de 10 zile pe care îl urmez în fiecare an. În sudul Indiei, lângă Tiruvannamalai la Dhamma Arunachala Meditation Center. Am visat. Sau oare?

În limba Pāli vipassana înseamnă înțelegere - a vedea lucrurile așa cum sunt în realitate. Nu aparține unei religii sau unei filosofii aparte ci este o metodă practică, accesibilă oricui vrea să-și limpezească mintea, să se elibereze de negativitate, tensiuni, depresie, stres, practic orice emoție care alimentează suferința umană.

A fost descoperită de Buddha în urmă cu aproximativ 2500 de ani în India iar apoi a intrat în anonimitate până recent, atunci când un om de afaceri din Myanmar a intrat în contact cu tehnica după ce căutase în zadar un remediu pentru migrana care îl adusese în pragul dependenței de morfină. Sri Satyanarayanji Goenka a învățat vipassana în 1955 de la Sayagyi u Ba Khin iar din 1969 a devenit el însuși profesor al acestei tehnici pe care a readus-o înapoi în țara de origine - India de unde s-a răspândit rapid în întreaga lume. Astăzi vipassana este predată în 341 de locații din 94 de țări dintre care 202 sunt centre permanente iar unul există și în România, lângă Cluj la Someșul Rece.


Timp de 10 zile ești complet izolat de exterior, responsabilitățile cotidiene sunt puse pe pauză, nevoile de bază îți sunt asigurate iar singura ta datorie este să fii atent doar la ce se întâmplă în interiorul corpului și minții tale. 10 ore și jumătate din zi le petreci în același loc, aceeași poziție (preferabil dar nu obligatoriu) cu ochii închiși, în deplină tăcere. Tăcere nobilă. 

Nici un pretex nu mai poate sta între tine și realitatea exactă a ființei tale. La o prima analiză pari un om relativ fericit și echilibrat cu idei constructive și o viziune pozitivă asupra vieții. Pe măsură ce distilezi imaginea pe care ți-ai construit-o cu atâta migală ajungi să observi unde și cum exagerezi calități, diminuezi defecte, eviți să privești către zone întunecate ale trecutului sau poate le-ai șters cu totul din memorie, dar toate astea există undeva, strânse sub un preș, așteptând prima ocazie să iasă la suprafață, să facă ravagii și să-ți arate că ceilalți sunt problema, viața e al naibii de grea și tu ești mai mereu cel neîndreptățit, cel căruia i se cuvine un pic mai multă înțelegere, un pic mai multă iubire, un pic mai multă compasiune.

Dar de câte ori ai înțeles că reacția ta la ceea ce se întâmplă în exterior e sursa primară a suferinței? Buddha a descoperit sub acel copac această realitate: sunt două motive pentru care suferința există - dorința și aversiunea. Vrei neaparat ceva sau nu vrei sub nici o forma altceva. Vrei relația perfectă dar nu vrei sub nici o formă să accepți că va dura ani sau zeci de ani să ajungi să cunoști un om, să-l iubești mai departe de defecte și să-l lași să plece atunci când va fi vremea. Vrei jobul ideal dar nu vrei să accepți că vei trece prin multe contexte, birouri, domenii care îți vor arata mai degrabă ceea ce nu poți să faci până ce va ieși la lumină ceea ce trebuie cu adevărat să faci. Urăști mizeria, certurile, traficul, zgomotele și iubești pădurea verde, flautul și scaunele de la Ikea. Atâta vreme cât vei împărți lumea în bine și rău, liniștea interioară va întârzia să apară.

Vipassana e despre acceptarea a ceea ce este acum și aici. Indiferent de perspectiva individuală a fiecăruia dintre noi. Aici și acum.

Cursurile durează 10, 20, 30, 45 sau 60 de zile, se desfășoară pe bază de donație iar cazarea și mâncarea sunt asigurate din donațiile celor care au participat la cursurile anterioare. Este un proces de auto-purificare prin auto-observare a naturii mereu în schimbare a propriului corp și al minții care e sta la baza universalității impermanenței, suferinței inerente și a dizolvării ego-ului. Gândurile apar și dispar, corpul se dezvoltă și apoi decade, catastrofele apar și apoi trec, just like anything else in life. 

Dhamma - calea - poate fi practicată de oricine, oriunde, indiferent de sex, rasă, religie sau statut social și are beneficii pe termen lung pentru orice practician dedicat tehnicii.

Ce este Vipassana:

  • O tehnică de eradicare a suferinței

  • O metodă de purificare mentală care te ajută să înfrunți vicisitudinile vieții într-o manieră echilibrată, calmă

  • O artă de a trăi prin care aduci o contribuție pozitivă societății în care trăiești

Ce nu e Vipassana:

  • O religie sau un ritual devoțional mecanic

  • Un joc intelectual

  • Vacanță sau prilej de socializare

  • O metodă de a scăpa de obligațiile și activitățile cotidiene prin care iți câștigi traiul

Pentru a putea participa la un curs de vipassana trebuie să menții un cod de disciplină strict care se bazază pe trei principii: sīla - conduită morală, samādhi - concentrarea minții și paññā - înțelepciune.

Deasemenea toți cei care urmează cursul trebuie să adere al 5 precepte: 

  1. A nu ucide nici o ființă

  2. A nu fura

  3. A nu avea nici un tip de activitate sexuală

  4. A nu minți

  5. A nu folosi intoxicanți

În plus, studenții care au mai participat la un curs în trecut trebuie să urmeze alte 3 precepte:

6. Să nu mai mânânce deloc după prânz

7. Să evite purtarea oricăror bijuterii sau activitate senzuală

8. Să nu doarmă pe un pat înalt sau luxos

meditatia vipassana

Alte reguli

Pe parcursul cursului orice formă de ritual religios, sportiv sau tehnică de relaxare este strict interzisă iar tăcerea nobilă înseamnă că nu vei putea comunica în nici un fel cu nimeni din exterior sau colegii de meditație. Oricând e necesar poți discuta cu managementul centrului sau profesorul de curs. Nu este permis nici un tip de contact fizic iar segregarea între femei și bărbați e menținută pe toată perioada. Nu ai voie să scrii, să fumezi, să aduci mâncare de acasă, să porți haine strâmte iar telefonul mobil, laptopul și alte obiecte de valoare vor fi lăsate din ziua premergătoare cursului și până la final în depozitul managementului.

Care sunt beneficiile practicii vipassana?

  • Mai mult focus și claritate în gândire

  • Reducerea agitației mentale

  • Îmbunătățirea stării de sănătate: gestionarea eficientă a stresului, anxietății, depresiei

  • Un somn mai calitativ, adânc și odihnitor

  • Capacitate cognitivă crescută

  • Creativitate

  • Echilibru emoțional

  • Compasiune și iubire față de toate ființele

  • Creșterea intuiției

Mai multe informații poți găsi pe site-ul oficial, unde poți aplica la primul tău curs de vipassana sau dacă vrei poți veni cu mine într-o călătorie de explorare a sinelui pornind de la această tehnică în retreatul Backpackistan despre care poți citi mai multe aici.

May all beings be happy!