Te simți mai mereu obosită? Ce e oboseala cronică și cum poți să-i faci față

Ce e oboseala cronică și cum poți să o gestionezi

Obișnuiam să fiu obosită non stop. Știi starea aia de agitație mentală când nu poți să te oprești, să te odihnești dar nici nu poți să te focusezi la ce faci?

Obișnuiam să visez la o viață pe o plajă fără oameni, într-un hamac proverbial și cu un cocos mitologic în mână. Fără selfiul de rigoare, fără tehnologie și zgomot.

Statistic vorbind femeile sunt mai predispuse decât bărbații la a avea simptome legate de stress. Unde mai pui că și internalizăm stresul partenerilor și copiilor noștri ca să punem și cireașa pe tort.

Ce e stresul mai exact? Știi cum e când ești iritată, furioasă, anxioasă dar e mai mult decât atât - e suma reacțiilor fizice, mentale și emoționale care apar atunci când ducem mai mult decât avem capacitatea de a le gestiona.

Mai exact: plâns (din senin), ceață mentală, lipsa somnului, mâncat emoțional, probleme de memorie și concentrare, sindrom pre-menstrual, dureri de sân, dezechilibru hormonal, mood swings, mancat de oboseală - cauzat de hormonul foamei - ghrelin care crește atunci când nu dormi destul, inflamație cronică, afecțiuni ale tiroidei, rezistența la durere, libidou scăzut, kilograme în plus, oboseala de dimineață chiar dacă ai dormit șamd. Te recunoști?

A fost game changer pentru mine să învăț limbajul stresului și să-i recunosc semnele de la bun început pentru a ieși din starea de survival/abia supraviețuiesc.

Concret:

- mi-am luat mască de ochi și dopuri de urechi pentru că sunt ultrasenzitivă la lumină și zgomot și așa am reușit să dorm 7-9 ore pe noapte (la 25 de ani dormeam 3 ore)

- am oprit toate notificările din social media pentru a reduce timpul petrecut pe ecran care produce supresia de melatonină (hormonul somnului) și hipervigilența la stimul

- eliminarea zahărului procesat, glutenului - care provoacă inflamație în corp

- pauză după o oră de stat la muncă/birou/laptop - de mișcare, stretching, respirație, relaxat focusul ochilor

- detox digital - fără nici un fel de electronice cel puțin o zi/săptămână și câte o lună jumate pe an

- buton de pauză la oameni care mă obosesc mental, îmi provoacă anxietate, lipsa siguranței emoționale - da inclusiv membri ai familiei puși pe silent - la care revin doar când am energia necesară sau dorința de a fi în preajmă (nu din obligație god, forbid)

- mișcare: restorative yoga cu perne, bolstere, pături, cărămizi, saculeț de ochi cu nisip vulcanic, pernă cu apă fierbinte. Practic cu mult suport pe care mi-l pot oferi singură și din abundență. În perioadele deosebit de stresante fac practica asta zilnic, 15 min.

Golden rule dacă te simți mereu sau des obosită: mai puțini stimuli externi mai multă atenție la corp. Cu cât refuzi pauza pe care o cere corpul cu atât taxa ulterioară va fi mai mare. Așa că fă o înțelegere: activitate 90-120 min max și apoi pauză totală de 15 min în care te întinzi, respiri conștient, te plimbi, îți masezi ochii și fața.

Pentru tine am creat o Clasă de Yoga de Survival Mode Off de 90 min unde ne dăm voie să odihnim inteligent cu yin & restorative, să ne aerisim mintea cu meditație de centrare și practici de pranayama de echilibrare - masculinul care face și femininul care primește.

Vei avea acces la ea nelimitat pentru kitul tău de Self Care.

𝐂𝐞 î𝐧𝐬𝐞𝐚𝐦𝐧ă 𝐬𝐮𝐫𝐯𝐢𝐯𝐚𝐥 𝐦𝐨𝐝𝐞?

- îți începi ziua prin a verifica ’un mail’ înainte să te ridici din pat

- dacă ai timp strecori și un mic workout, deși probabil nu ai acel timp și te grăbești să pleci la muncă

- dacă ai copii jonglezi cu pregătirea pentru școală așa că sari mic dejunul și ai timp doar de o cafea, poate uneori un smoothie

- e trafic până la servici și întârzii frecvent

- ai deadlineuri și tabele de bifat, o vizită la gineco în pauză și o petrecere pentru copii de organizat

- cafeaua și zaharul îți dau energie în valuri și poate ai timp de o salată la prânz

- apoi e traficul de seară, cumpărături și coadă la supermarket, cina de pregătit, stat cu copii și încă vreo 2 mailuri de trimis

- pe la 10 seara e “me time”, Netflix, un pahar de vin sau trei. Prea obosită pentru sex și probabil complet dezinteresată.

-ți-e greu să adormi și greu să te trezești. Și să o iei de la capăt.

Te recunoști?

SURVIVAL MODE OFF - CLASA PENTRU OBOSEALA ADRENALĂ/CRONICĂ

Această clasa e un retreat personal, in care ne folosim de respirație prin exercitii de pranayama și posturi cu ajutorul suportului - bolster, caramizi, perne - pentru a te relaxa si odihni. Prin a stimula sistemul nervos parasimpatic in acest fel, corpul incepe sa se regenereze. Ajuta la relaxarea glandelor adrenale. E o practica perfecta pentru perioadele de stres intens.

Dureaza 90 min si vei avea acces nelimitat la sesiune.

Inscrierea se face pe baza achitarii contribuiei de 200 lei aici:

ING BANK:

Beneficiar: SC SAMASTI SRL

IBAN:RO90INGB0000999908857331

Sau Revolut - @desireuzh