Femei pe drum. Medellin, California și Ubud (partea IV)

Femei pe Drum

Lavinia jonglează cu freelancing-ul în cel mai periculos oraș din lume. Ana Maria dansează alaturi de cowboy-ii din Texas după ce a câștigat Loteria Vizelor, iar Lavinia din Ubud ademenește antreprenorii din întreaga lume în Bali și Mauritius cu cel mai interesant proiect de networking din câte există.

Enciclopedia Femei pe Drum vă prezintă:

Lavinia Nistor

Locație curentă: Medellin, Colombia

Lavinia Nistor

1.    Cine ești și cu ce te ocupi?

Lavinia, sunt o iubitoare de libertate, de aventuri si de calatorii. Am inceput sa calatoresc inca de cand lucram la o multinationala si pentru ca mi-am dorit din ce in ce mai multa libertate am facut usor, usor (si nu fara obstacole sau drame personale :) trecerea la freelancing. Acum combin graphic design-ul si online marketing-ul cu provocarea de a imi dezvolta propriul meu business. 

2.    De ce ai plecat din România? Începutul poveștii tale pe drum e: 

Am inceput cu calatorii de cateva zile sau o saptamana prin Europa prin programe studentesti, am locuit un an in Barcelona ca Erasmus, apoi am inceput sa plec foarte mult cu jobul in interes de serviciu, pana cand am indraznit sa plec cu lunile lucrand remote din locatii in care aveam Internet bun (am lucrat remote vreo 2 ani )  siii, finally, dupa ce am castigat lupta cu toate fricile omului cu “job stabil”, am facut trecerea la freelancing.
 

3.    Unde e acasă?

Acum ideea de “acasa” este strict legata de confort si de nevoile de baza. Locul unde dorm, mananc, lucrez si imi construiesc o rutina mai mult de 5 zile la rand devine acasa.

Daca acum cativa ani “acasa” insemna apartamentul din Bucuresti plin de 1001 lucruri fara de care nu credeam ca pot trai, acum acasa este oriunde ma instalez temporar si am o camera confortabila intr-o destinatie noua pe care abia astept sa o explorez. Am ajuns sa ma adaptez foarte repede cand ajung intr-un loc nou si nu trebuie decat sa am sentimentul ca traiesc, ca invat si cresc si ca sunt, cat de cat, in siguranta.  
Acum, acasa este un apartament inchiriat pe o luna in Medellin, Columbia. 


4.    De la cine ai furat meseria de călător?

Calatoare cred ca am fost mereu. Am furat insa meserie de la calatori a caror bloguri le-am citit si mai ales de la cei pe care i-am intalnit pe drum si care mi-au mai dat tips and tricks. Cred ca mediul online este o sursa inepuizabila de informatii de calatorie, trebuie doar sa-ti faci timp sa le cauti si curaj sa le aplici. 

Lavinia Nistor


5.    Care e cel mai interesant om întâlnit pe drum?

Mi-ar fi foarte greu sa aleg doar un om interesant pentru ca fiecare vine cu o poveste unica si incerc sa fur un pic de intelepciune de la fiecare om intalnit. Acum imi vine in minte un mexican foarte interesant pe care l-am intalnit acum o luna in insula Holbox, care calatorea de aproximativ un an fara bani (facea voluntariat, autostop, couchsurfing, etc.) si care timp de 2 ore ne-a oferit povesti, lectii de viata si un fel de sesiune de coaching si dezvoltare personala sustinuta prin desene entuziaste in nisip si multe zambete sincere. 
Oamenii autentici si frumosi de genul asta, pe care ii intalnesti calatorind, iti reamintesc sa fii recunoscator pentru ceea ce ai, pentru ceea ce esti si ceea ce traiesti.


6.    Care a fost cea mai mare provocare cu care te-ai confruntat de când ai plecat în lume? 

Cred ca de fiecare data cel mai greu e la plecarea de acasa. Cand am plecat prima oara credeam ca o sa mor fara tot ce acumulasem in garsoniera de acasa (toale, bijuterii, carti, pisica etc) La scala mai mica procesul asta se repeta de fiecare data cand ma intorc in confortul de acasa. Toate nimicurile materiale pe care le acumulezi se ataseaza de tine cu un soi de ventuze “nu pot trai fara tine”. 
E suficient insa, sa pleci mai mult  de o data ca sa-ti dai seama de iluzia asta a atasamentelor si sa vezi cum de fapt nu ai nevoie de nimic de acasa ca sa poti calatori si sa te poti bucura de viata.

7.    Cum arată o zi obișnuită din viața ta?

Nu sunt o persoana matinala asa ca in general ma trezesc cand vrea corpul meu sa se trezeasca. Imi place sa iau micul dejun afara sau, daca exista, pe terasa. Urmeaza o sesiune de exercitii fizice sau yoga si 20 minute de meditatie. Dupa asta teoretic intru online ca sa ma pun pe munca serioasa o ora, care se transforma rapid in 3 ore pentru ca, buzz pe skype, facebook (“fata, mai traiesti?”) si alte distractii asemenea :D. In general, ma straduiesc sa muncesc productiv 4-5 ore pe zi.

Lavinia Nistor

Pranzul e un soi de explorare culinaro - turistica. In sensul ca mergem sa exploram o noua zona a orasului si cautam si mancare buna in zona. De multe ori carciumile pitoresti, fara nici un fel de stea sau pretentii s-au dovedit a fi cele mai autentice si gustoase experiente culinare.
Cam asta e programul acum pentru ca suntem, sa zicem, un pic mai relaxati, avem o luna sa tot exploram Medellin-ul. Insa, cand timpul e limitat la 2-3 zile intr-un loc 80% din timp suntem afara, pe plaja, in explorare.

8.    Ce colțuri ascunse din lume ai descoperit până acum? Care ți-e cel mai drag?

Trebuie sa recunosc ca de cand am inceput sa calatoresc mi-am dat seama ca nici macar in visurile mele cele mai razlete nu reproduceam cu adevarat frumusetea unor locuri. Natura e cu adevarat cel mai bun designer.

Va zic sincer, in realitate, poza aia de pe wallpaper e mult mai faina vie. Dintre locurile  sau mai bine zis plajele in cazul meu (am o slabiciune aparte pt plajele frumoase) care m-au impresionat ar fi: Long Beach, Insula Koh Rong in Cambodgia; Plaja din Palolem- Goa, India; Plaja din Koh Lipe, Thailanda; Tulum, Mexic, Plaja din insula Holbox, Mexic; Canggu Beach (pentru surf) in Bali.

9.    Care e stilul tău de călătorie?

In general poposim o vreme (1-2 luni) in locurile care ne plac. Cred ca intelegi altfel cultura si oamenii cand apuci sa locuiesti acolo o vreme. Nu-mi prea place calatoritul pe fuga. Ma oboseste si nici nu apuci sa intelegi mare lucru. Nu calatoresc ca sa bifez destinatii sau obiective, ci imi place mai mult sa traiesc in colturi noi de lume, sa ma amestec si sa ma pierd printre localnici, sa apuc sa vorbesc cu ei si sa merg in locurile pe care mi le recomanda.

10.    Ce citești?

Am citit recent Volumele de Calatorii ale Ralucai Feher (o lectura savuroasa, recomand pentru doritorii de povesti din America de Sud) insa citesc si carti de dezvoltare personala, mindfulness (recomand : Mind-Made Prison, Mateo Tabatai; Dale Carnegie, Anthony Robbins, R. Kiyosaki), iar pe partea de business citesc mult online.

11.    Ce-ți lipsește de acasă?

Zacusca si ciorba cu taitei facute de mama.

12.    Dacă-ți ziceam acum 5 ani că viața ta va arăta ca azi ce mi-ai fi zis?

Lasa dramele, baga-ti mintile in cap si incepe sa crezi ca SE POATE.

13.    Vreau să fiu ca tine. De unde încep?
   
Incepe sa cauti informatia (mediul online este o resursa foarte buna pentru asta), cauta sa cunosti oameni care sunt acolo unde vrei tu sa fii, inconjora-te de oameni care gandesc ca tine si care te ajuta sa cresti, investeste in cursuri, seminarii si asculta sfaturile oamenilor care stiu mai multe ca tine.
Apoi strange niste bani, da-ti demisia si fugi in lume. 

 

Ana Maria Nistor

Locație  curentă: California

Texas

1. Cine ești și cu ce te ocupi?

Ana Maria. De aproximativ jumatate de an, Field Technician II pentru California Department of Food and Agriculture.

2.    De ce ai plecat din România? Începutul poveștii tale pe drum e:

Unul dintre locurile pe care imi doresc sa le vizitez si de care sunt fascinata este Grand Canyon, Arizona. Asadar, am aplicat la Loteria Vizelor in 2012, avand o minima speranta ca voi “castiga” Green Card-ul. Am luat-o ca pe o gluma, initial, cand am verificat lista celor extrasi pentru urmatorul pas in dobandirea acestui magic document (la care multi, probabil, viseaza) si m-am regasit acolo. A inceput un lung sir de ezitari, care s-a finalizat cu luarea unei decizii deloc usoare: let’s give it a try. Am hotarat, impreuna cu sotul meu (cu care m-am casatorit inainte de a merge la interviu la Ambasada SUA) sa ne aventuram in aceasta calatorie peste mari si tari, calatorie care dureaza si acum. Am renuntat la job-ul pe care il aveam in Romania si am decis sa o luam de la 0 intr-o tara mult diferita fata de Romania, unde, de cele mai multe ori, pierzi notiunea timpului. Am parasit plaiurile natale in Februarie 2014. Cele mai dificile luni din viata mea au fost primele 6 luni de America: a trebuit sa ma obisnuiesc cu un nou sistem, sa renunt la viata cu care eram atat de obisuita si ma simteam atat de confortabil in Iasi. Aproape ca am cedat. Noroc de Skype : )
Procesul de adaptare continua si, cel mai probabil, nu o sa se incheie niciodata.

3.    Unde e acasă?

Acasa e unde te-ai nascut si ai copilarit, unde te asteapta parintii si familia cu bratele deschise. Acasa e unde nu te simti strain. Restul sunt locuri unde esti doar in trecere.

4.    De la cine ai furat meseria de călător?

Cred ca placerea de a calatori se datoreaza parintilor mei, in special tatalui meu, cu care am cutreierat Romania in fiecare vara, in perioada concediilor. Am avut noroc de parinti calatori.

5.    Care e cel mai interesant om întâlnit pe drum?

Nu am o anumita persoana in minte. Intalnesc tot timpul persoane interesante de la care incerc sa asimilez cat mai multa informatie si tips-uri de calatorie, si de viata, in general.

6.    Care a fost cea mai mare provocare cu care te-ai confruntat de când ai plecat în lume?

Cu siguranta cea mai mare provocare a fost sa “renunt” la prieteni si familie si sa ma aventurez in aceasta calatorie din care incerc sa invat lucruri noi, sa vizitez cat mai multe locuri interesante si sa profit de vremea perfecta a Californiei si de peisajele care iti iau rasuflarea.

SUA

7.    Cum arată o zi obișnuită din viața ta?

Am avut sansa sa obtin un job care cere munca de teren si, deci, calatorii in diferite zone ale Californiei. O zi normala din cursul saptamanii incepe la 4:50 am cu un mic dejun sanatos si o cafea americana. Lucrez 8 ore/zi cand sunt la birou, si in jur de 10-12 ore, uneori mai mult, cand sunt pe drumuri. Nu ratez antrenamentele si plimbarile, aproape zilnice, in parc. Sambata si duminica sunt cele 2 zile in care neparat trebuie sa explorez: trasee de-a lungul tarmului Oceanului Pacific, trasee montane in Muntii Sierra Nevada, plimbari prin orase mai mult sau mai putin aglomerate, in functie de starea de spirit, sedinte de echitatie, etc, neaparat outdoor activities.

8.    Ce colțuri ascunse din lume ai descoperit până acum? Care ți-e cel mai drag?

Unul din locurile unde merg mereu cu drag este Point Reyes National Seashore, o zona de plaje si peisaje spectaculoase situata la nord de San Francisco. Plajele salbatice din zona continua sa ma surprinda de fiecare data. Ca si zona urbana, San Francisco ramane unul din orasele preferate, unde nu ma satur niciodata de plimbari prin Golden Gate Park, Ocean Beach sau stradutele cu case care mai de care mai cochete.

USA

9.    Care e stitlul tău de călătorie?

De obicei, daca programez un traseu de o zi, incerc sa consult “Best Hikes Of California”, o carte cu cele mai interesante trasee de orice fel. Daca ma trezesc intr-o sambata dimineata cu gandul la un oras, ma urc in masina si pe aici ti-e calea.

10.    Ce citești?

Acum, Osho. Plus cateva bloguri de calatorie.

11.    Ce-ți lipsește de acasă?

Mancarea gatita de mama. Backpacking with my dad and my sisters. Muntii din Romania. 
Sa stau intinsa in hamac la tara, la bunica.

12.    Dacă-ți ziceam acum 5 ani că viața ta va arăta ca azi ce mi-ai fi zis?

As fi fost intru totul de acord. HaHa!

13.    Vreau să fiu ca tine. De unde încep?

Fiecare persoana e diferita, are un background care si-a pus amprenta, mai mult sau mai putin, in activitatile vietii de zi cu zi. Chestia asta numita “hoinareala”, trebuie sa o ai in sange, sa o ai si sa profiti de ea. 
Fa ceea ce iti face place, cu drag, si asculta-ti instinctul de calator!

Travel girl

 

Lavinia Iosub

Locație curentă: Ubud

Gili Islands

1.    Cine ești și cu ce te ocupi?

Sunt un globetrotter amator, dar dedicat, de cam 8 ani. Sunt pasionata de mancare, de arta si de culturi diferite. 
In viata de zi cu zi, organizez evenimente (Project Getaway) pentru antreprenori care doresc sa se desprinda, pentru cateva saptamani, de rutina si de mediul obisnuit, sa locuiasca temporar in “paradis” cu alti antreprenori atent alesi din diverse culturi, sa creeze idei noi, sa se relaxeze, sa fie inspirati.

2.    De ce ai plecat din România?

Din curiozitate si pentru ca mi s-a parut natural sa vreau sa vad lumea. Am plecat intai in “vest”. Ca multi generatia mea, crescand intr-o perioada de tranzitie, cu haos si unele lipsuri dar cu libertate de miscare, am vrut si am avut posibilitatea sa vad cum e in tarile “first world”. Apoi am prins “virusul” si m-am dus si spre est. 

Azerbaijan

3.     Începutul poveștii tale pe drum e:

Daca vorbim de calatorii, calatoresc de cand ma stiu. Tatal meu este foarte priceput la asta – si are o abilitate speciala de a imbogati viata lui si a altora cu oportunitati de a vizita locuri interesante, mai aproape sau mai departe de casa.
Daca vorbim de locuit “peste hotare”, a inceput cu o vara in State. Apoi o bursa in Belgia. Apoi un internship AIESEC in UK. Apoi cativa ani in Azerbaidjan. Si tot asa.

4.    Unde e acasă?

In Romania. 
Dar daca te referi la o anume zona de comfort, cred ca se mareste de la an la an si a ajuns si in Asia : )

5.    De la cine ai furat meseria de călător?

De la tatal meu, cel mai probabil, si apoi am tras cu ochiul la toti meseriasii pe care i-am mai intalnit pe drum, si n-au fost putini…

6.    Care e cel mai interesant om întâlnit pe drum?

Hmmm, grea intrebare. O sa mentionez prima persoana care mi-a venit in minte. Am intalnit in Azerbaidjan o doamna care era, la ora respectiva, singurul sofer de taxi de sex feminin din tara. Sotul ei divortase si fiica ei taiase toate legaturile cu ea, pentru ca ocupatia “dubioasa” a mamei ii afecta sansele la o casatorie buna.  Ne-am apropiat si a devenit persoana la care apelam cand trebuia sa merg undeva sau vroiam mancare azera gatita cu drag. Femeia asta venea sa ma ia de acasa in cele mai “vestice’’ si originale tinute posibile, de la blugi mov pana la manusi gen Michael Jackson. M-a impresionat extraordinar de mult puterea ei de a trai dupa propriile dorinte si standarde, care nu se suprapuneau deloc cu cele ale societatii, felul in care facea cele mai “nepotrivite” lucruri pentru o femeie de varsta ei, de la ocupatia aleasa pana la calatoritul in strainatate de una singura sau… inotul.

7.    Care a fost cea mai mare provocare cu care te-ai confruntat de când ai plecat în lume?

As mentiona doua:
1.    Deciziile legate de mentinerea unor relatii si desprinderea de altele, pentru ca pur si simplu nu ai timpul si resursele sa le mentii pe toate. Si deciziile “mici”, de luna de luna, felul in care esti fortat sa alegi intre evenimente importante din viata prietenilor si familiei la care poti ajunge  sau nu.
2.    Ultima zi de sedere in tara, de fiecare data cand merg. Vizitele in tara ma fac profund fericita, intr-un mod foarte special. Insa in ultima zi, sunt intotdeauna coplesita de toate lucrurile  care mi-s dragi si pe care nu am apucat sa le fac (destul),  de oamenii pe care n-am apucat sa-i vad (destul), de emotiile de a spune “La revedere!” tuturor – in special bunicilor, pentru care s-ar putea sa nu mai existe urmatoarea revedere, de intrebarile pe care mi le pun, de oboseala. 

8.    Cum arată o zi obișnuită din viața ta?

Ma trezesc in jur de 8, pregatesc micul dejun, citesc stirile, fac 10-15 min de fitness. Muncesc cam pana pe la 6-7 PM. Iar apoi depinde. Explorez imprejurimile (Bali ma rasfata din punctul asta de vedere), planuiesc aventuri, cumpar fructe de la o tanti simpatica, campata langa palatul de aici din Ubud, citesc, pictez sau ascult muzica, merg la spa, gatesc, ma vad cu prietenii.

Kelimutu

9.    Ce colțuri ascunse din lume ai descoperit până acum? Care ți-e cel mai drag?

Am calatorit pana acum in aproximativ 40 de tari, in Europa, in Caucaz (care e cumva intre Europa si Asia), in Orientul Mijlociu, in America de Nord si in Asia de Sud Est. Fiecare regiune si fiecare tara m-a fermecat intr-un fel diferit.
Daca vorbim strict de colturi ascunse si nu foarte populare ca destinatii turistice, cele mai frumoase revelatii de pana acum au fost, de departe, Georgia (tara, nu statul american), Iran si Birmania/ Myanmar. 
Mi-e greu sa-l aleg pe cel mai drag dintre cele trei, dar cred ca e Georgia. E o tara extrem de frumoasa (asa, oarecum distrusa cum e, de istoria mai mult sau mai putin recenta) cu o cultura atat de bogata si de diferita incat e o incantare sa o vizitezi. Georgienii au o limba si un alfabet original, care nu se aseamana deloc nici macar cu cele din vecinatatea geografica. Au un simt artistic absolut deosebit, e greu sa gasesti 2-3 strazi care nu au o galerie sau un atelier sau o cafenea pentru artisti sau o cladire in stil art nouveau. Nici nu vreau sa incep sa-ti vorbesc de bucataria sau dansurile lor, ca nu mai termin. Am fost probabil de cel putin 7-8 ori pana acum si abia astept urmatoarea oportunitate sa ma intorc. 
Revenind la locuri mai cunoscute si mai turistice, Bali e locul care m-a cucerit iremediabil. Oamenii, filosofia de viata, usurinta cu care poti trai o viata super sanatoasa, conexiunea cu natura (soparle si baby godzillas care iti misuna prin casa sau gradina, sunetul “junglei” cand se sting luminile chiar daca esti in oras, vegetatia luxurianta prezenta peste tot), varietatea activitatilor pe care le poti face, sporturile de apa (e un univers extraordinar, de neinchipuit acolo, sub apa!!), frumusetea peisajelor, de la munte la mare si orezarii, e un loc intr-adevar special!

Bali

10.    Care e stitlul tău de călătorie?

Am incercat si practic in continuare stiluri diferite, de la backpacking/couchsurfer/cort la stilul turistic tipic, comfortabil; de la ultra-planificat si documentat la complet spontan. Iau deciziile in functie de locul in care voi merge, de dispozitia de moment sau gradul de oboseala la momentul planificarii, de eventualii companioni de calatorie si preferintele lor. In Iran, de exemplu, am facut si couchsurfing dar am stat si in boutique hotels si am facut mult “planning”.

In Georgia am preferat mai mereu Airbnb si am lasat lucrurile sa se intample de la sine. In Malta am stat la hotel si am facut totul foarte relaxat si lent. In Asia de sud est (Thailanda, Cambogia, Malaezia, Singapore, Birmania), o combinatie. Deci probabil stilul meu de calatorie poate fi rezumat ca “ce-se-potriveste-cel-mai-bine-in-momentul-asta”.

Insa niciodata nu ratez ocazia de a incerca mancarea locala, de a proba portul national (macar un accesoriu) si de a practica o traditie locala, pe langa vizitarea obiectivelor turistice tipice. O pasta lemnoasa cu care iti “pictezi” fata ca sa te protejezi de soare, un templu de apa care te scapa de “spiritele rele” sau o tehnica deosebita de a picta – lucrurile astea iti spun asa de mult despre sufletul locului incat e pacat sa nu le cauti.

11.    Ce citești?

Am o lista cu titluri de carti pe care tare vreau sa le citesc (si le pun acolo dupa ce ma uit prin recenzii) dar nu reusesc sa ma tin deloc de ea. Acum citesc “7 ani in Tibet”, mi-a facut cu ochiul la biblioteca locala – unde apropo, este un avertisment care spune sa nu furi carti ca-ti strici karma pentru viata viitoare ;) 

12.    Ce-ți lipsește de acasă?

Familia si prietenii. Statul la povesti cu bunica. Zacusca, gemul de gutui si muraturile. Evenimentele culturale in limba materna.

13.    Dacă-ți ziceam acum 5 ani că viața ta va arăta ca azi ce mi-ai fi zis?

Cred ca as fi fost foarte incantata sa-ti aud “predictiile” : )

14.    Vreau să fiu ca tine. De unde încep?

Tu esti ca mine si mai mult de-atat, dar inteleg intrebarea :) Fii curioasa, nu pleca urechea la prejudecati asteptari si “asa da”-uri care nu sunt ale tale, fa mult research pe cont propriu. Stai de vorba cu tine insati si hotaraste ce e important, ce te motiveaza, ce te face fericita. Riscurile (de care multi se sperie) par mici atunci cand iti urmaresti intr-adevar prioritatile cele mai importante. Decide sa traieste viata ACUM, nu mai tarziu sau la pensie, cand o sa ai bani si timp. Nu-i crede pe cei care spun ca ai de ales intre a face cariera si a fi fericit, sanatos, a avea timp de relaxare.

 

* Găsești toate părțile proiectului #Femei pe Drum aici:

1. http://www.desireehalaseh.com/blog/femei-pe-drum-dubai-peru-si-uk   

2. http://www.desireehalaseh.com/blog/femei-pe-drum-africa-de-sud-bali-si-india-partea-ii

3. http://www.desireehalaseh.com/blog/femei-pe-drum-indonezia-himalaya-si-milano

4. http://www.desireehalaseh.com/blog/femei-pe-drum-singapore-ghana-si-bali

5. http://www.desireehalaseh.com/blog/femei-pe-drum-america-africa-calcutta