Anotimpurile femeiești

fazele menstruatiei

Despre treburi femeiești ar trebui să vorbim mai des. Mai fără perdea și mai cu drag. Cu drag de mine am început să urmăresc ciclicitatea vieții, a naturii, a lunii, a trecerii anotimpurilor și a propriului meu corp de femeie. 

Analizând fiecare etapă a ciclului menstrual îți poți face o idee destul de clară asupra sănătății tale dar și a nevoilor pe care organismul feminin le are în fiecare moment:

Iarna. Luna nouă. Menstruație.

Un timp de retragere pe toate planurile, de tu cu tine, de auto evaluare și reflexie. Metabolismul este scăzut, ai nevoie de multă odihnă (da, ia-ți ziua aia liberă despre care tot vorbești, închide telefonul, trimite-ți iubitul la plimbare) și de o dietă hidratantă de remineralizare (sfeclă roșie, orez sălbatic, hrișcă, fasole roșie, struguri, multe supe și lichide). Fă yoga, destinde-ți șoldurile și nu te mai simți vinovată că nu poți fi la fel de productivă 24/24 și 7 zile din 7.

🩸Am creat un curs de yoga pentru Menstruație Sănătoasă care să te ajute să navighezi fluctuațiile hormonale, emoționale și chimice cu mai multă ușurință și înțelegere. Îl găsești aici.

fazele ciclului menstrual




Primăvara. Faza foliculară.

Etapa de după menstruație și până la ovulație care durează în medie 16 zile dar variază de la femeie la femeie. Un soi de energie în creștere începe să locuiască în mintea și corpul tău, ai idei noi și ești ultra creativă. Digestia se îmbunătățește, ai chef să muți munții din loc dar ai răbdare. Corpul tău încă se reface după zilele de sângerare. Deși vei avea tendința să te suprasoliciți ar fi mai bine să nu-ți consumi toată energia din prima. Consumă multe crudități (energy booster), redu cantitatea de zahăr sintetic și încearcă să menții cotele de stres la un nivel minim (meditează, fă pranayama, mergi la un curs de o zi de yoga)

E timpul să consumi fitoestrogeni - ,Fito“ provine din limba greacă și înseamnă plantă și sufixul gen - care produce. Fitoestrogenii sunt surse naturale de estrogen care joacă un rol esențial în echilibrarea hormonală din această fază a ciclului menstrual. Tulburările în secreția estrogenilor (prea mulți sau prea puțini) ne expun unor afecțiuni severe, precum boli de inimă sau cancer.


Dieta ta ar trebui așadar să conțină cereale integrale, avocado, pătrunjel, salată prospătă, fasole verde, morcovi, broccoli.

sanatate feminina


Vara. Luna plină. Ovulația.

E timpul să strălucești din nou și ai să observi asta în tot corpul tău de femeie! Se întâmplă în mod normal în jurul zilei 14 (cu o variație de 2,3 zile +/-), estrogenul e în creștere iar tu funcționezi la cote maxime. Acum e perioada ideală de a rămâne însărcinată (if you must), toate simțurile îți sunt ascuțite la maxim și da, ai chef să faci tot ce-ai amânat de o viață sau cel puțin de două săptămâni când ai fost în hibernation mode

Îți va fi mult mai ușor să mergi la sală, să ieși la alergare pe zăpadă și basically orice antrenament fizic intens ți se va părea floare la ureche.


Hrănește-te cu multe fructe, ia suplimente de Omega 3, hidratează, hidratează, hidratează! 

Include în dietă: porumb, ardei roșii, turmeric, ciocolată neagră, cafea, migdale, cocos, andive, roșii, quinoa.

feminitate si menstruatie

Toamna. Faza luteală.

E un moment bun să finalizezi proiectele începute datorită puterii de concentrare sporite, fă-ți timp să organizezi și sortezi toate rafturile de la birou și de acasă the Marie Kondo way, nu mai ai sparkle-ul din perioada ovulației și o parte din endorfine și-au cam epuizat stocul pe luna în curs.

În același timp crește capacitatea de a vedea lucrurile neimportante din viața ta (situații, persoane, obiecte, activități) și e de bun augur să-ți iei rămas bun cu inima ușoară de la ele. Vei discerne cu ușurință ce anume îți aduce energie și ce te seacă până în străfundul sufletului de vitalitate. Poate ai chef să-ți dai demisia, poate să stai singură o perioadă, poate să te muți din țară și să începi un business de împletit bandane pentru labradori sau cine.știe.ce.extravaganță, cert este că nu mai ai nici timp nici chef de jumătăți de măsură: half a life, half a joy, half a fuck.

Ai să ai chef să mânânci mai mult și nu e nimic în neregulă cu asta. Corpul cere noi depozite de grăsimi, fibre și proteine. Un moment excelent de a pregăti rădăcinoase la cuptor, de a suplimenta dieta obișnuită cu magneziu, spirulina, clorofilă, mentă, nuci, vlăstari, ghimbir, țelină, ridichii, usturoi.

Ferește-te (știu, not an easy task) de prăjeli care sunt alimente pur inflamatorii și care îți vor agrava sindromul premenstrual cu o extra doză de crampe și disfuncții digestive.

De ceva vreme am adaugat semințe de cânepă și psyllium pentru a-mi suplimenta mesele cu fibră sănătoasă.

În săptămâna dinainte de menstruație este eminamente necesar să începi să ai un pic mai multă grijă de tine, să-ți faci masaje și să petreci timp berechet la saună și salină, să-ți faci măști faciale, să diminuezi pretextele sociale dar poate să te duci la un workshop de nutriție organizat de Mihaela (I know I did!) și să asculți cu atenție cerințele corpului tău. Fii blândă cu tine și impune celor din jur limitele personale. Limitele personale sunt sănătoase atunci când le comunicăm în cel mai simplu mod cu putiință celor din jur care poate au fost obișnuiți să primească tot și un pic mai mult de la tine exact atunci când au considerat de cuviință. Nu, nu ai să fii o mamă, o soție sau o iubită mai rea ci dimpotrivă vei fi o femeie care se iubește și își respectă ritmul natural al vieții. E chimic. Înțelege.


Orice dezechilibru hormonal care îți afectează ciclul natural e modalitatea prin care corpul tău îți spune: iubește-te, ceva nu e în regulă.

Observă factorii de risc precum: 

  • Vârsta. Trei sferturi dintre cancerele de sân sunt diagnosticate după menopauză. Mai puțin de 5% din cazuri (unul din 20) sunt diagnosticate la femei mai tinere de 35 de ani. De exemplu, riscul de a dezvolta un cancer de sân este de aproape 1: 20.000 la vârsta de 25 de ani, dar până la vârsta de 80 de ani, riscul ajunge la 1:8.

  • Factori hormonali: exces de estrogen

  • Anticoncepționale

  • Istoric familial 

  • Terapia de substituție hormonală

  • Diabet

  • Fumatul, alcoolul, nivelul de stres

Cursuri recomandate pentru un ciclu menstrual sănătos:

🌸Yoga pentru Menstruație Sănătoasă

🌸Yoga pentru Feminitate

🌸Yoga de Dimineață

🌸Magic Bali Mornings

Centromed Oncosan a inițiat din 2018 un program privat de evaluare și depistare precoce a cancerului la sân și cel de col utern și se adresează în mod special femeilor cu vârste cuprinse între 20-40 de ani și acelora care au un antecedent similar în familie. Programul de screening urmărește depistarea, diagnosticarea și tratarea bolilor benigne ale sânului și colului uterin. Dacă simți că ceva nu este tocmai în regulă apelează la un specialist. Fă-ți o programare. Ai să-ți mulțumești mai târziu.

Tu ce ai făcut azi pentru tine?

#selflovematters


*Acest material este susținut de Centrul de Excelență în Oncologie Medicală Centromed Oncosan din Cluj într-o campanie de prevenție prin care oferă prima consultație oncologică gratuită rudelor pacientelor oncologice iar în luna martie - testarea gratuită a denstiății osoase (osteodensitometrie) precum și masaj medical specializat pentru afectiuni oncologice.

centromed oncosan

Referințe:

Mihaela Brailescu /Despre treburi femeiești

https://www.healthline.com/health/womens-health/stages-of-menstrual-cycle

https://www.healthline.com/health/womens-health/guide-to-cycle-syncing-how-to-start#for-sex

https://www.centromedoncosan.com/articole/factorii-de-risc-in-cancerul-de-san