Hotel Shangri-La. Sau ce înseamnă cazare în India.

Hotel Vicerrace

Îți spun clar de pe acum că există doar două variante mari și late de a înțelege conceptul de cazare în incredibila țară a tuturor posibilitaților: fie te bazezi pe o agenție de turism cu experiență - fie ai nervi de oțel. Punct. Alt fel nu se poate.

În cazul primei variante poți să dormi liniștit și înainte și în timpul aventurii tale indiene, asigurat fiind că hotelul se află într-o zonă sigură, camerele sunt la cel mai înalt nivel de curațenie, wi-fi-ul funcționează și room-service-ul e disponibil 24/24. Cel puțin. Mai adaugi câțiva galbeni din pușculiță și te trezesti că ești tratat ca un maharaja de servitori cu țeasta în turbane și surtuc aurit, poate ai și o priveliște panoramică asupra colinelor de forturi și palate, masajul ayurvedic vine la pachet cu un maseur neobosit și insistent iar singura ta grijă e să predai cheia zilnic la plecare pentru ca paharele de cristal si așternuturile de mătase să fie lună când revii. Am încercat asta. O dată!

În rest fac parte din categoria aia enervantă de călători care e de părere că se poate ocupă lejer și de capul ei de procesul cazării în India. În căutarea camerei perfecte. Shangri-la-ul hotelurilor indiene.

Ce te întrebi înainte de a arunca rupiile din buzunarul tău în buzunarul recepționistului pedant din fața ta?

- Locație. Hotelul/ guest-house-ul e ușor accesibil, sau trebuie să străbați vreo 10 străduțe pietonale unde nici ricșa nu te duce? Farmacia, restaurantele, magazinele, obiectivele turistice sunt la îndemână?

- Facilități. Există apă caldă, aer condiționat, wi-fi 24/24- sau funcționează după un program de raționalizare a resurselor?

- Check-out. Pot să dorm regește până la ora 10, să iau mic dejunul încă o oră și apoi să-mi fac bagajul, urmând sa-mi iau ramas bun pe la 12? Sau la 8:30 recepționistul nu mai poate de anticiparea primirii noilor rezidenți?

- Taxe. Prețul camerei include service-tax, TVA sau luxury tax (adica încă vreo 25%)? Hai să-ți spun un mic secret: de obicei nu.

Evident, în India nimic nu e așa simplu precum pare. Peste noapte prețurile cresc, facilitățile dispar sau sunt extra charge, zâmbetul e înlocuit de un rânjet compătimitor sau sfidător, după caz. Oricum ar fi e inutil să te opui. Doar vei înrăutăți situația. Fie te vei trezi că trebuie să părăsești camera a doua zi la prima oră, fie vei plăti dublu, fie va trebui să te muți în altă cameră.

Spre exemplu, în timp ce iți scriu toate astea, recepționistul hotelului Marvel (!!) din Darjeeling mă informează după 3 ore si 4 apeluri telefonice că ... defapt nu există conexiune la internet în camera mea, că reșoul pe care il are în dotare nu e compatibil cu actuala priză iar dacă chiar chiar chiar mi-e așa frig (sunt maxim vreo 15 grade în cameră), aș putea să mă mut la etajul trei unde reșoul va funcționa dar toaleta e în stil indian!! Ceee? Amice, probabil iți arde a glumi!

Dar să continuăm.

Esențiale.

Dopuri de urechi. Multe dintre variantele de cazare din India se găsesc poziționate strategic in zone intens frecventate de turiști. Ceea ce înseamnă mai multe magazine, mai mulți vânzători agitați, mai multi cerșători, vaci, mașini, ricșe s.a.m.d. Turkish Airlines, pe ruta Istanbul-Delhi, oferă un kit prețios conținând dopurile de urechi, o mască de ochi și o pereche de șosete. Îți vor fi de folos.

Cearșafuri. Apa e o resursă valoroasă aici, ceea ce se traduce prin evitarea spălărilor frecvente a albiturilor. Fii precaut şi evită o iritantă afecţiune dermatologică. Sacul de dormit e de asemenea o opţiune sănătoasă.

*Între timp, un domn înfăşurat într-o pătură însoţit de un tip scund şi încă unul purtând o pereche de ochelari cu dioptrii hiperbolice, s-au precipitat în camera mea de la primul etaj al hotelului Marvel, discutand aprins despre înlocuirea prizelor. Sau cel puţin asta am înţeles din bruma mea de hindi acumulată cu greu în ultimele 3 luni. Răbdare. Muuuultă răbdare.

Toaleta. În timp ce în marile hoteluri vei găsi vasul de toaletă şi hârtia igienică drept standart, în restul locaţiilor ar fi de bun augur să inţelegi o anume terminologie:

- attached bath/private bath/ with bath : bingo, camera ta e echipată cu toaletă personală.

- common/ no bath : stai la rând, toaleta e la comun.

- indian style/squat : dap, ai ghicit, o gaură-n pământ!

De asemenea e important de notat faptul că, deşi iniţial se laudă că abundă cu facilităţi, e foarte posibil ca apa caldă să funcţioneze doar la anumite ore din zi, sau sa fie distribuită cu măsură la găleată dimineaţa şi seara.

În cazuri mai fericite, toaleta poate dispune de un geyser (un fel de centrală termică) care trebuie pus în funcţiune cu cel puţin 30 de min înainte de a folosi apa caldă. Caută butonul de pornire cu atenţie, nu de puţine ori l-am găsit în afara camerei, pe coridor.

* Problema mea cu reşoul a fost soluţionată cu succes! În loc să înlocuiască prizele sau să cumpere un adaptor, au înlocuit cablul reşoului cu totul. Doar în 4 ore! Aleluia!!

Tipuri de cazare

Buget: camerele sunt extrem de simple, un pat si două scaune, un ventilator şi o plasă de ţanţari. Toaletele sunt comune si curaţenia lasă de dorit.

Guest house: se simte clar nivelul de upgrade, de la ventilator la aer conditionat, TV satelit si toaletă în cameră. Majoritatea însă işi inchic portile după ora 20 sau 22, aşa că ar fi bine saăi anunţi din timp dacă vei întârzia seara în oraş.

Home stay: practic stai în una din camerele unei familii indiene. Drept recompensă vei afla mai îndeaproape despre cultura şi viaţa de zi cu zi a familiei tipice indiene precum şi o grămadă de ponturi şi poveşti interesante despre locul pe care îl vizitezi. Primele trei luni petrecute în India, Abishek din Surya Sadan, în Jaipur mi-a daruit lecţii zilnice despre societatea şi mentalitatea indiană, fără de care nu m-aş fi încumetat să revin la sânul mamei India de încă două ori.

Heritage Hotel: nimeni n-a murit de prea mult lux! Tratamentul regal e norma şi nu te vei mulţumi cu nimic mai puţin decât perfecţiunea.

Şi nu uita: orice călătorie în India e magică. Nu lăsa mici detalii să te priveze de experienţa fascinantă a Indiei. Nu vei mai fi niciodată la fel!

 

Dacă vrei să afli cum stă treaba cu transportul indian nu rata sub nici o formă:  Cum să călătorești în India: trenurile.

* Articol publicat pe www.caia.ro