Ce să (nu) faci o lună în Cuba

maguana

Cuba Libre. Havana. Varadero. Trabuc. Fidel. Che. Salsa. Și asta e cam tot ce-ți vine în cap când te gândești la o vacanță în Cuba. La prima mână cel puțin.

Stau 10 zile în Cuba, ce îmi recomanzi? Am timp să văd Havana toată în 3 zile? Ce plaje ți-au plăcut? E periculos acolo? Casa particular se rezervă în avans sau găsesc camere libere oricum? Unde sunt bicicletele de închiriat? Ceva nu așa turistic e de făcut? Cum ajungem în Baracoa? Orice taxi e de încredere? Pot folosi și moneda națională? Trinidadul merită? Și dansurile sunt chiar așa senzaționale?

Iată doar o mică parte din întrebările pe care le-am auzit de când am dat sfoară în țară că am dres și am făcut una alta prin Cuba vreo lună de zile.

În Cuba am ajuns fără nici un plan. Tot ce ne-a poftit sufletul am întreprins cu bucurie. Tot ce nu ne-a fost pe plac am lăsat în urmă. Mie îmi place să stau cu orele uitându-mă la furnicarul piețelor locale, lui îi place să se trezească dimineața devreme în căutarea orei de aur, tu vrei la Bodeguita del Medio și ea vrea să călărească în Viñales. Important e să fii flexibil. Să te adaptezi circumstanțelor locale. Să nu refuzi. Și să treci urgent peste micile inconveniențe meteo (azi plouă), financiare (iar am plătit cu 5 coco mai mult decât scria în ghid) sau orare (cum Capitolio e închis până joia viitoare?).

Doamnelor și domnilor, așadar ce e totuși de făcut în Cuba, o lună?

Păi să vedem:

Călătoria și-a urmat cursul natural al preferințelor noastre oscilante cam așa: 11 nopți în Havana, 3 în Viñales , 6 în Trinidad, 3 în Santiago de Cuba și - încă 4 în Baracoa că ne expira biletul, aftfel am mai fi lungit sejurul cu încă pe atâta la plaja Maguana.

*Detalii introductive, costuri detaliate și explicații supllimentare găsești aici: Cât te costă o lună în Cuba. În doi.

 

CÂND SĂ TE DUCI?

stormy baracoa

Aprilie - octombrie. De ce?

Cuba suferă de climă subtropicală.  Adică: sezonul ploios începe din iunie și durează până in octombrie inclusiv. Coasta de est e vizitată de uragane între lunile august și octombrie. Între noiembrie și aprilie se instalează sezonul uscat. Noroc cu briza Atlanticului ce face zona de coastă respirabilă – o plăcere să te plimbi seara pe Malecon în capăt de Havană.

Verifică aici în caz de dubiu ce și cum stau lucrurile la zi cu furtunile tropicale: http://www.nhc.noaa.gov/

Ca în orice altă destinație turistică din lume, în Cuba există sezonul de vârf care debutează în noiembrie și se încheie în martie. Prin urmare, cazările sunt mai scumpe, camerele se rezervă în avans, îngrămădeala e mare dar măcar nu ești singur.

Am optat pentru mai-iunie– sezonul de mijloc ce se întinde până în octombrie – când vremea e plăcută, nici prea frig, nici prea cald iar turiștii o lasă mai ușor cu Daquiri la Floridita.

 E BINE SĂ AI LA TINE

Bani cash: EURO. Casele de schimb valutar te vor taxa cu 10% din suma schimbată în cazul în care ai dolari americani.

Un dicționar român/englez-spaniol. Noi am descărcat aplicația Yandex (App Store) care funcționează și offline și se descurcă de minune en español.

În rest, fiecare cu mania lui: medicamente, cosmetice specifice, lăcățele și borsete, veste cu buzunare și pelerine de ploaie – da, nu ai să le găsești în Cuba. Ia-le cu tine.

 

HAVANA

CAZARE: Din dorința de a salva câțiva pesos pe transport dar mai ales din comoditate am căutat o cameră cât mai aproape de centru. Ei, densitatea pe suta de metri² a tăblițelor albastre Arrendador Divisa e mai mare decât ți-ai închipui, astfel încât poți să-ți găsești lejer o cazare decentă fix în centrul Havanei.

casa particular

Tocmai în Centro Habana la nici cinci minute de Havana Vieja pe Consulado 307/ Neptuno y Virtudes se află Casa Particular Williams y Elisabeth (tel. 0053 537 863 9622/email: dianareinae@infomed.sld.cu). Pentru 23 CUC ai să primești o cameră dublă cu baie privată, apă caldă și mic dejun. Și Honey. Să-ți spun:

honey havana

Acum, nu știu alții cum sunt dar pentru mine dejunul e crucial. Noroc cu Honey (nora cuconesei Elizabeth) care gătește un mic dejun demențial: fresh de mango, guave sau papaya, omletă sau ochiuri, hamburger (dacă vrei carne – eu nu) o salată uriașă de fructe, dulcețuri, unt, toast sau pâine proaspătă și o carafă de cafea cu lapte. Să-ți dea Dumnezeu sănătate Honey!

MÂNCARE

Doi pași mai în spate de Casa Williams y Elizabeth, tot pe Consulado ai să găsești un paladar proaspăt deschis anul ăsta de Olimpia și Jorje din Holguin. În luna mai când am fost noi erau 4 mese și un casetofon cu boxe imense de la care auzeai (trebuie nea-pa-rat să asculți piesa asta) de la 12 după-amiază până după 2 trecute de miezul nopții : Guachineo. Pe repeat.

Pentru 5 CUC mâncam o doradă întreagă, salată de roșii, cartofi prăjiți și orez cu fasole plus un suc de mango. Fiecare.

Dacă ai chef de alte feluri de mâncare pe bază de porc, pui sau poate ceva vegetarian, spune-i Olimpiei cu o zi înainte și îți va pregăti numaidecât masa dorită. Nu de alta dar PFA-urile cubaneze nu-și permit furnizori și trebuie să se aprovizioneze singuri, zilnic, în funcție de cererile clienților. Ceea ce nu e neaparat un lucru rău.

Și dacă nu mai poți de sete și ți-e poftă de o doză sănătoasă de suc de cocos de la mama lui mergi înainte pe Consulado până la intersecția cu Neptuno unde ai să găsești câteva tarabe mobile cu fructe și legume dar mai ales pe băieții care au nuci proaspete de cocos la numai 1 CUC bucata.

Aftfel în centrul turistic din Habana Vieja poți să te oprești la Restaurante Europe, La Paella, Cafe del Oriente, La Imprenta, Hotel Ambos Mundos (unde a sălășluit Hemingway vreo șapte ani din 1932 când o cameră era 1.5 dolari americani!) și încă câte - unde vei putea degusta la un preț cel puțin triplu o fracțiune din ce-ți gătește Olimpia. Ah și caviar. Dacă de asta ai venit în Cuba.

pizza havana

Că tot mă întrebai ce să faci cu peso cubano sau moneda națională: păi ai putea prea bine să dai o fugă pe San Rafael, în spate la Hotel Inglaterra din Centro Habana undei vei găsi renumitele cozi cubaneze aliniate frumos (ai grijă să strigi Il ultimo? când te așezi la rând) în fața unei ferestruici cu grilaj de unde o mână muncită scoate pe bandă rulantă peso pizza. Adică: o pizza to go pentru nu mai mult de 10 pesos cubanos sau 0.5 CUC.

 

ACTIVITĂȚI

În afară de bătut toate străzile și străduțele dinspre Habana Vieja prin Centro Habana spre Vedado și înapoi via Malecon în căutarea micilor banalități ale vieții cubaneze de zi cu zi, iată ce mai e de făcut cât timp Havana mai rămâne Havana și nu se transformă de tot într-o enclavă a statului american Florida:

Malecon: bulevardul cu ieșire la ocean sau cum strălucește Luna pe Atlantic, pescuit sportiv, jogging, la o bârfă cu vecinele din CDR (Comités de Defensa de la Revolución), cu bicicleta sau pe jos, improvizații nocturne de jazz, acadele și alune dar mai bine un Cristal și chef de vorbă din seară și până-n zori pe meterezele a 8 km de drum costal unde se adună tot cubanezul de rând să privească lung către Țara promisă a Floridei și să recite cu emfază dramatică o poezie de-a lui Jose Marti.

malecon

Unde mai pui că aici s-a organizat și Bienala de artă contemporană 2015:

bienala havana 2015

 

Callejon de Hamel (Vedado):în fiecare duminică de la ora 12 pm începere au loc concerte live afro-cubane. În restul zilelor te poți întreține cu artiștiii locali pe psihedelica stradă Callejon și poți admira arta contemporană la ea acasă, în deplinătatea furiei ei.

Hotel Ambos Mundos (Habana Vieja): numai și numai de dragul lui Papa Hemingway mi-am călcat pe inimă și am intrat în camera-muzeu de la etajul 5 unde, pesemne a început să scrie Pentru cine bat clopotele.

ambos mundos

Obispo (Habana Vieja):  o lungă strădută tipic havaneză cu tot ce ți-ai dori: magazine de suveniruri, restaurante, baruri, muzică live, porumb fiert și churros- baghete-gogoși cu mult zahar și/sau ciocolată, poșta și CADECA.

obispo havana

Hotel Sevilla (Centro Habana): După o zi de bătut Maleconul, paladarele din Centro Havana și umbrele din Habana Vieja urmează repaosul binemeritat: o amiază la Sevilla. Aici trebuie să fie cea mai frumoasă piscină a Havanei. Și cel mai bun WI-FI. Intrarea: 15 CUC , prânzul și șezlongul incluse. Cartela de internet – 6 CUC/30 min. Istoriile despre Mafie, Al Capone și Graham Green le vei afla mai târziu.

hotel sevilla

Gimnasio de boxeo Rafael Trejo (Habana Vieja): în fiecare zi de la ora 11 am au loc repetițiile de box pentru amatori și profesioniști. Pentru o taxă modică poți asista la una dintre ele. Povestea ți-am mai spus-o aici: O zi bună de box.

Parque Central & Parque de la Fraternidad (Centro Habana): leneveală la umbra copacilor nu tocmai departe de double-decker-urile roșii ce fac turul orașului. Ghicitoare în palmă, jucători de șah, volei, role, fotbal, baseball și expoziții de pictură în fiecare weekend.

Hotel Inglaterra (Centro Habana): cafeaua de dimineața se bea pe terasa El Louvre (deschisă în 1856) unde se cântă cu mult suflet – son și se dansează non-stop salsa. La fiecare patru-cinci piese artiștii vor colecta la pălărie donațiile de la clienții cafegii și îți vor vinde CD-ul cu albumul aferent. Opțional.

Bodeguita del Medio & Floridita (Habana Vieja): 100 turiști/mp. Spațiu de desfășurare 15 mp. Faci tu un calcul?

Centro Cultural Antiguos Almacenes de Deposito San Jose (Habana Vieja): shopping, shopping și iar shopping. Un tablou careva?

Bacardi Building (Habana Vieja) : paznicul te va taxa 1 CUC în schimbul unui tur cu liftul până la utimul etaj de unde vei avea o panoramă completă a Havanei. Probabil cea mai înaltă clădire a orașului la care vei avea acces.

havana bacardi

Playas del Este – Guanabo: La vreo 18 km de Havana ai să găsești un mănunchi idilic de plaje. Am ales Guanabo pentru că era cel mai îndepărtat pe hartă dar și ultima oprire a autobuzului cu care am ajuns aici. În Centro Habana te așezi iar la rând (știi deja regula) în stația Calle Agramonte și te uiți după busul cu numărul 400. Vine cam din jumate în jumate de oră, biletul îl iei de la controlor. E 1 peso cubano. Călătoria durează vreo oră dar... Nici urmă de turiști, facilități moderne, restaurante sau supermarketuri. Doar tu și oceanul. Bine hai și o mână de localnici veniți la bălăceală. Nu, nu e rău deloc.

Cojimar: portul la 10 km de Havana unde Ernest Heingway obișnuia să-și ancoreze barca de pescuit – El Pilar. Ai să recunoști țărmul de îndată. Dacă ai citit vreodată Bătrânul și marea. Dacă nu, sigur ai să vrei să o fi făcut până acum. De la Capitolio în Centro Habana iei busul P-8 până la stația Villa Panamericano. De acolo mai mergi vreo 3 km pe jos prin sat și ai ajuns.

Regla: ia un feribot din Muelle Luz în Havana Vieja și în 10 minute ai ajuns în sânul culturii santeriste cubaneze. Chiar în fața portului e Iglesia de Nuestra Senora de Regla cu Madonna ei neagră deghizată în Sfânta Maria. Lângă biserică e un lung șir de madrinas – preotesele santeriste, care în schimbul unei taxe modice (40 CUC) îți vor purifica karma, binecuvânta copii și recomanda tratamente naturiste pentru toate bolile pământului. Mai multe detalii la fața locului. Opțional, se înțelege.

santeria regla

 

VIÑALES

Autocarul Viazul oprește pe Salvador Cisneros vis a vis de Biroul de informații turistice – InfoTur. Aici te așteapă negreșit cel puțin 20 de proprietari care oferă spre închiriere camere în Casa Particular. Am închis ochii și am dat cu zarul: am rezolvat și cu cazarea în Viñales.

Ai chef să-ți cari rucsacul pe la mai multe case pentru a o alege pe cea mai potrivită? N-ai decât. Media e de 15 CUC/noapte cu mic dejun inclus. Variază aspectul camerei. Vag.

ACTIVITĂȚI

Două din trei zile am bătut dealurile și văile pline de mogotes din Valle del Silencio. Cu bicicleta și mai apoi călare.

valle del silencio

Bicicleta ți-o poate procura gazda ta. Anunță-i cu o zi înainte și nu spera la MTB-ul viselor tale. Ai să primești o biclă ruginită, în cel mai bun caz cu 21 de viteze și frâne incerte.

Cost: 5 CUC/zi + adrenalină pură. Hidratează-te din plin și ia-ți câteva provizii de hrană la tine. În Valle del Silencio e mult tabac, multe dealuri, multă tăcere și da, ai ghicit nici un magazin universal cu apă rece și sandwich-uri calde. Te-am avertizat.

tabbaco

De la biroul InfoTur poți organiza o tură pe cal și vizite la fermele de tutun din apropierea orașului.

Cost: 5 CUC/ora.

TRINIDAD

CAZARE: Casa Zenia (Camilo Cienfuego 265) este una dintre cele mai bine cotate case particular din Trinidad conform TripAdvisor. Nu mai aveau camere libere însă señor patron ne-a îndrumat peste drum la vecina Arlety care tocmai renovase etajul unu al casei sale special pentru fluxul în creștere a turiștilor poposiți în orașul muzicii.

Casa Maria

casa maria, trinidad

ACTIVITĂȚI

Trinidad n-ar fi Trinidad fără zecile de baruri cu muzică live. Se cântă și de dansează salsa și son (muzica populară cubană) dar cel mai bine și mai bine e o porție de rumba la Palenque de los Congos Reales (Echerri & Av Jesús Menéndez) unde în fiecare seară după ora 10 ritmurile afro-cubane te iau pe sus. Intrarea e 2 CUC și băutura - ieftină.

congos

 

Plaja La Boca: cu bicicletele închiriate de la Casa Zenia (10CUC/zi) am pedalat preț de 5 km până la ocean pentru o cură de soare și inot.

Densitatea turiștilor: scăzută (mulțumesc mijoacelor rare de transport în comun!).

baracoa

Plaja Ancon: 12 km depărtare de Trinidad pe bicicletă e balsam pentru suflet și hrană pentru mușchi. În drum te poți opri la un snorkelling și un cocos rece.

Densitatea turiștilor: medie.

 

SANTIAGO DE CUBA

... e orașul unde am venit ca să plecăm. Ne-am încărcat bateriile, am mâncat ciocolată și ne-am urcat iar intr-un taxi particular cu destinația Baracoa. Pe drum ne-am oprit să căscăm ochii la Guantanamo Bay.

santiago de cuba

 

NU TE DU ÎN VARADERO. EXISTĂ BARACOA

Baracoa e pe sufletul meu. Plaja e plajă. Muntele e munte. Ciocolata la locul ei. Știi că aici există Casa del Chocolate și Museo del Cacao? Și încă habar n-ai de cucurucho!

Cazarea ne-o recomandase proprietăreasa din Santiago deci nu ne-am mai bătut capul pentru cazare nici aici. Ca de obicei 15 CUC/noapte, mic dejunul inclus.

ACTIVITĂȚI

Boca de Yumuri: închiriază o mașină din Baracoa și nu te opri exact 28 km. Ai să ajungi în satul Yumuri de unde te sui într-un taxi-barcă care te lasă pe o insuliță în mijlocul Canionului Yumuri: savană, liane, plajă și cocos și iar cocos.

boca de yumuri

Plaja Maguana. Cea mai frumoasă plajă din câte am văzut. Punct. Du-te acolo și ai să mă pomenești.

maguana beach

El Yunkue: 8 km de urcuș abrupt și noroios până la 575 m pe platoul-vârf al acestui munte pitic din capătul estic a Cubei. Lacrimi și sudoare pentru un moment de glorie panormanică asupra țării lui Fidel.

De aranjat toate aceste experiențe se poate ocupa gazda ta dar și agenția națională Cubatur de pe Antonio Maceo 181.

Porția legală de cucurucho: un amestec delirant de coco, miere, nuci, papaya, guayaba și mandarine învelite într-un con de frunză de palmier uscat.

baracoa cucurucho

Cuba for the Independent Traveler (A Visual Guide) pus cap la cap de mine și Iulian este acum disponibilă pentru răsfoire și inspirațiune globtrotter-ească aici 

Mai vrei să știi ceva și încă nu te-am lămurit? Rubrica de comentarii îți stă la dispoziție.

Tu când pleci în Cuba?

 

* Fotografii Iulian Ursachi & Desiree Halaseh

Echipament folosit: Nikon D810Nikon 16-35 mm f4Tamron AF-S SP 70-200mm f 2.8 Di VC USDSigma 35mm f/1.4 DG HSM Art.

**Disclaimer: prețurile prezentate mai sus erau valabile în iunie 2015. E posibil ca acestea să varieze în timp.

***1 CUC= 1 USD