Cât te costă o lună în India. În doi.

Jodhpur

Jodhpur

La Banyan Tree Restaurant & Bar s-au strâns scaunele de plajă și s-au scuturat saltelele de nisip. Apune soarele în 20 de minute și toți turiștii au dat bir cu kayak-ul pe mare să-și facă selfie și alte nebunii obligatorii. În Palolem, ultima redută din Goa de sud sunt cam 30 de grade și valurile mării Arabiei nu depășesc mai mult de juma de metru. Ianuarie 2016. Mă tot pișcă un țânțar și cred că azi am chef de o bere pe plajă și o plimbare la malul mării să mă spăl de o zi luungă, prima în care sunt cu adevărat solo traveler în India. Tu ce faci fix în momentul ăsta?

Hai în India e o comunitate online pe care am înființat-o prin 2012, după două călătorii mai lungi, de vreo 9 luni prin subcontinent. Și culmea e că a pornit a o joacă iar acum s-a transformat ușor ușor într-o invitație direct adresată celor care îi trec pragul. Mulți vor să facă pasul, puțini au curajul să se arunce cu capul înainte. Și până la urmă care e cel mai rău lucru care ți se poate întâmpla? Să-ți placă?

Ba bine că da! 

Ca să te mai liniștești un pic te asigur că India are de oferit tot ce ai tu de primit și invers.  Hai să punem cifrele pe masă.

Mai jos găsești desfășurătorul financiar al lunii ce tocmai a trecut: doi oameni, 8 locații, cazări, autobuze, ricșe, mic dejun, prânz și cină neaparat cu un masala chai, hai de câteva ori și o prăjiturică bhang numai și numai legală (e un shop mai jos de Jaisalmer Fort, îți povestesc când ne vedem sau mai bine în carte).

Bhang lassi

Bhang lassi

NB: Prețurile de mai jos sunt calculate pentru două persoane.

Pe scurt: India de la nord - curbă prin vest- la sud  (Delhi în tranzit, Haridwar, Rishikesh, Jaipur, Pushkar, Jodhpur, Jaisalmer, Ahmedabad, Goa – Palolem) în doi, o lună (22 nopti + 4 nopți petrecute pe autobuz) și vreo 2000 și ceva de euro. Evident că asta include și zborurile din și înspre România.

Moneda indiană

Un euro egal 72 de rupii. Oficial. La agențiile de schimb vei întâlni fluctuații zilnice în jurul a 69-72 (dacă ești foarte norocos) rupii indiene/1 euro.

Bancomatele sunt accesibile în toate orașele mari și acceptă carduri internaționale. Eu prefer State Bank of India. Orientativ la o retragere de 100 de euro comisionul a fost de 19 lei.

Dacă alegi să te aventurezi prin sate, munți și plaje fă-ți stocul de rupii cash în prealabil.

În general poți plăti cu cardul la restaurate, magazine și hoteluri. Nu la toate, nu în micile orașe. Prefer cash. Mă scutește de niște comisioane suplimentare.

Poți schimba euro în aeroport la o rată derizorie dar măcar îți poți plăti taxiul până în oraș,la case de schimb autorizate, la agenții de turism, la recepțiile hotelurilor, la magazine de bijuterii sau la gazda guest house-ului modest unde probabil că te-ai cazat.

Rata medie de schimb: 71 rupii/ 1 euro

Cum și cu ce e mai bine de ajuns în India?

Aeroflot are tarife bune dar ai grjă să ai bilet de întoarcere sau pe mai departe, plătit, mie mi-au făcut mari probleme. Povestea aici.

Îți recomand călduros Fly Dubai, timpul de zbor e mai mult decât rezonabil (9-11 ore cu tot cu tranzit), un one way fiind undeva la 350 eur, cumpărat cu 2 săptămani înainte.

Cost:  1300 euro

Viza și asigurarea medicală

Un articol întreg dedicat vizei turistice îl găsești aici.

Cost:  360 lei/ 81 euro

Asigurarea medicală: 70 lei/ persoană. La Emag. Doar Iulian și-a făcut. : )

Cazare

Hotel everest -Pushkar 

Hotel everest -Pushkar 

Totul despre tipurile de cazare indiene, ce oferă și la ce să te aștepți găsești aici.

Când am ajuns înapoi de data asta am descoperit o aplicație destul de șmecheră – OYO Rooms care oferă discounturi serioase la rezervările online:  50- 60%. Merită să arunci un ochi. Altfel bunul nostru booking.com cel de toate zilele își face treaba ok-ish.

Cosy guest house - Jodhpur

Cosy guest house - Jodhpur

Ce-am făcut noi?

Am combinat toate variantele posibile: rezervări online, foste gazde care ne așteptă oricând înapoi și căutare de voie la fața locului.

Atenție: evită ofertele tentante ale ricșarilor din stațiile de tren și autobuz care-ți promit marea cu sarea, wi fi și apă caldă. Ei cer comisoane grase gazdelor tale, astfel încât prețul pe care îl vei plăti include și taxa acestora. Asta în cel mai bun caz. Altfel, cel mai probabil vei ateriza într-o derăpănătură  pompos numită hotel. Ai fost avertizat!

Ce a ieșit în cazul nostru, iată:

ORAȘ NOPȚI COST
HARIDWAR 3 3000
RISHIKESH 6 5600
JAIPUR 2 2000
PUSHKAR 1 950
JODHPUR 2 1800
JAISALMER 3 3150
AHMEDABAD 1 FREE
PALOLEM 4 3250

TOTAL: 22 nopți – 19.750 rupii /278euro

Transport local

Mai nou, companiile de transport indiene nu acceptă plata online prin carduri internaționale. Soluția e să apelezi la serviciie unui agent de ticketing/turism.  Au un comision de maxim 100 rupii per bilet de autobuz cumparat deci nu e cazul să te pierzi cu firea. Ești în câștig.

Am ales drumurile de noapte ca să salvăm nopți de cazare și să ne odihnim pe autocare cu sleeper, adică niște cușete de dormit, foarte bine ventilate (doh!)

TRASEU DURATĂ (ore) COST (rupii)
Haridwar-Rishikesh 1 70
Rishikesh-Haridwar 1 70
Haridwar - Jaipur 12 2400
Jaipur-Ajmer-Pushkar 4 274
Pushkar-Ajmer-Jaipur 4 274
Jaipur - Jodhpur 6 1200
Jodhpur - Jaisalmer 6 560
Jaisalmer - Ahmedabad 10 1600
Ahmedabad - Goa/Panaji 25 4200
Panaji-Palolem via Margao 2 160
Paolem - Aeroport internațional Dabolim 1 1300

Despre călătoria cu trenul găsești detalii complete aici.

TOTAL: 12.108 rupii/ 170 euro

Desigur te poți deplasa și pe cont propriu. Dacă te ține.

În India se conduce pe partea stângă a drumului deși singura regulă rutieră este că nu există reguli. Te bagi pe unde apuci.

Poți închiria cu ușurință scutere și motociclete Royal Enfield cu prețuri începând de la 250 rupii la 1500.

Vasim din Ahmedabad

În orașe ai face bine să agăți o ricșă pentru nu mai mult de 10 rupii/km. Dacă ai stofă de negociator. Dacă nu mergi pe jos, cheamă un prieten, ia un taxi preplătit sau stai acasă.


Mâncare

Stafide la tarabā, Jodhpur

Stafide la tarabā, Jodhpur

Pfoai de unde să încep? Când fiecare dintre cele 29 de state are o bucătărie proprie, fiecare cu aromele și condimentle sale, cu mai mult sau prea mult chilly, cu sosurile de mentă și șofran, puiul marinat în iaurt (pentru Iulian evident!) și creveții părpăliți în suc proapăt de cocos...! Să mai zic de sucurile naurale pe care le găsești la orice colț de stradă și cocos, mult mult cocos verde în cinstea tuturor raw-veganilor din lume?

Thali in Haridwar

Thali in Haridwar

Mărturisesc cu mâna pe inimă: am mâncat, mănânc și voi mânca mereu aproape orice de la tarabele aliniate frumos la orice colț de stradă. Punct.

Pranzul in Haridwar

În medie am cheltuit 1500 rupii pe zi pentru toate mesele.

COST: 39.000 rupii/ 549 euro

Dal makhani in Haridwar

Dal makhani in Haridwar

 

Alte prețuri orientative:

Bere locală: Kingfisher 650ml – 100/150 rupii în funcție de oraș

Internet: gratuit în majoritatea hotelurilor si restaurantelor. Întrebarea corectā NU ESTE "aveti internet/wi-fi?" ci "FUNCTIONEAZA INTERNETUL/WI-fi-ul?" 

Cocos verde:  40 rupii

Banane : 40 rupii 1kg

Ia banana neamule! 

Ia banana neamule! 

Mere: 120 rupii 1 kg

Masala chai: 10 rupii

Coca Cola/Pepsi: 25rupii

Marlboro 150 rupii

Piercing: 800 rupii

Kayak: 100 rupii/ora

Marea Arabiei, Goa

Marea Arabiei, Goa

Camel safari: 1750 rupii/zi

Jaisalmer de revelion

Jaisalmer de revelion

 

În încheiere

Pentru o lună în India am cheltuit 2600 euro. În doi.  Cu zboruri cumpărate cu 2 săptămîni înainte, cazări rezonabil de curate și mereu centrale, cu mâncare pe săturate, safari în deșert pe cămile, ture cu kayakul în Goa, tablou, un frumos inel de la bijutierii din Jaisalmer, ceaiuri, piercing-uri și alte mici plăceri.

Vii și tu în India?

Ganga Aarti in Rishikesh

Ganga Aarti in Rishikesh

Fotografii: Iulian Ursachi & Desiree/GoPro Hero 4 & Nikon 810

*Dacă vrei să susții apariția cărții despre viața pe drumurile din India, citește cu încredere aici despre ce și cum.