Așa începe prietenia

Să-mi răspunzi la 3 dimineață daca te sun. Să nu îmi pui întrebari dacă tac. Să mă asculți chiar dacă nu am dreptate. Să îmi iei partea când toți mă pun la colț. Să mă ascunzi dacă fug. Să împărțim un castron  de cartofi copți dacă mi-e foame. Să conduci tu dacă mașina mea e praf. Să mă duci la gara chiar dacă nu-ți convine că iar plec departe. Să mă iei de la gară pe la 1 noaptea chiar dacă mâine ai servici de dimineața devreme. Să-mi ții florile peste vară. Și nu uita te rog să-mi duci iar mașina la curte când plec. Să bem Tanita și să jucam badminton primăvara. Să inventăm crima perfectă nopți de-a rândul pe banca aia de la jumatea drumului dinspre Flora spre Doi Băieți. Să mergi cu mine la Denii și te roog crede-mă că e ultima dată când iar mi-a rupt inima un băiat.

Așa e prietenia. Și îți spun poezia asta cu ochii închiși oricând ai vreun dubiu în legătură cu ce ar trebui să însemne acest lucru.

L-am cunoscut pe Vali când aveam vreo 13 ani. Purtam geacă de blugi și pantaloni evazați cu steagul Marii Britanii. Și el mă ignora cu succes. Îl vazusem de câteva ori prin cartier cu un câine negru după el, mereu singur, mereu inabordabil și unde mai pui că statea și la altă scară aflată la altă intersecție decât a mea.

Pe atunci prieteniile se bazau exclusiv pe locație. Nu-ți plac vecinii? Ghinion, alți prieteni n-ai de unde. Prieteniile de bloc veneau ca o zestre obligatorie: părinții noștri au făcut generala împreună, au crescut, au plecat și au venit iar în același bloc pînă azi deci e normal ca noi să ne jucăm de-a mama și de-a tata, să împărțim frunze și pietre, să ne fugărim și să ne rostogolim în spatele blocului cu săniile atâta timp cât nu stai la mai mult de un bloc distanță.

A ieși din perimetrul celor două blocuri cu patru etaje ce se priveau contemplativ de prin 65 e echivalent cu a ieși din zona verde a prietenilor legitimi și a te afla pe teritorii incerte.

Și totuși prin câțiva amici comuni, cutare era colegul nu-știu cui de clasă, cutare o placea pe vecina ta de la partier – am reușit să ne aflăm pe aceași drum către biserica de pe Eternitate unde avea loc ca de obicei eterna Înviere din primăvara anului 1998. O tradiție care marca an de an aniversarea noastră și de care nu ne-am dezis decât în ultimii ani când eu tot am fugit din Iași și tu tot ai continuat să numeri anii.

Vali e prietenul meu cel mai bun. Vali, Valică, Valentin, Gavrilescu. Dacă mă știi pe mine sigur ai auzit măcar o dată o poveste de-a noastră: cum l-am cronometrat când traversa înotând pe lung Ciricul după un an de țigări și birou, cum după ce a absolvit facultatea am mers să sărbătorim la 12 în pădure și ni s-a împotmolit mașina pe drumuri forestiere proaspăt plouate. Fapt ce a atras după sine folosirea forței din spatele costumului și a pantofilor noi-nouți, ulterior acoperiți în totalitate de noroi.

Sau cum a acceptat fără să clipească să facă un credit pentru una dintre bunele noastre prietene care nu-și mai putea plăti facultatea doar pentru că l-am rugat frumos.

Vali nu a cerut vreodată ceva la schimb. Vali e mereu disponibil și e primul om pe care îl suni dacă ceva minunat sau groaznic ți s-a întamplat. Vali nu te judecă și nu-ți cere cont.

Iar astăzi a venit vremea ca noi să ne întoarcem către el și să-l întrebăm de sănătate. La propriu.

Pentru că să tot fie vreo 2 săptămani de când lumea lui Vali s-a luminat. Dar nu în bine.

V: Am astigmatism.

D: Ce e asta, că habar n-am...

V: Văd totul în lumină. Televizorul, calculatorul, numărul de autobuz. Toate pete albe de lumină.

D: Păi și pe mine mă vezi?

V: Te disting.

Astigmatismul (grec. astigma= fără stigmă, sau fără punct de focar) este o boală oftalmologică manifestată printr-o deformare de cornee care atrage după o refracție defectuoasă a razei de lumină în globul ocular.

Wiki spune că toți oamenii au astigmatism. Un astigmatism fiziologic (0,50–0,75 dpt), pentru care nu se impune corecție optică, fiind însoțit de o vedere normală. Existând de la naștere, el poate fi însoțit de o ușoară evoluție și se numește congenital.

Conform medicului oftalmolog astigmatismul lui Vali s-a dezvoltat o dată cu organismul său astfel încât singura soluție este intervenția chirurgicală.

Și asta e în jur de minim 1500 de euro sau 6600 de lei. Nu puțini bani pentru cineva care trăiește dintr-un salar minim pe economie. În doi.

Un calcul simplu spune că dacă 110 de oameni ar dona câte 60 de lei suma necesară operației lui Vali ar putea fi acoperită.

Dar astăzi TU ai șansa să fii prietenul cel mai bun. Al cuiva care are nevoie.

EDIT: Al doilea medic oftalmolog a confirmat astigmatismul lui Vali. Pierderea spontană a vederii a fost cauzată de infecția nervului optic. În urma efectuării mai multor analize și a unui RMN fost diagnosticat cu nevrită optică retrobulbară iar momentan urmează un tratament pe bază de cortizon la Spitalul Clinic de Urgență Nicolae Oblu din Iași. Acesta va dura 3 săptămâni și sperăm că va elimina necesitatea intervenției chirurgicale. 

Banii adunați până acum au fost folosiți pentru efectuarea analizelor, plata CAS-ului (iunie-decembrie 2015), consult neuro, RMN. În continuare Vali va urma tratamentul cu cortizon la domiciliu.

Mulțumesc celor care au răspuns deja afirmativ acestui mesaj: Camelia, Mona, Carmen, Iulian, Bicu, Anca, Ancuta, Catalina, Ina, Ovidiu, Sasha, Andreea, Gabi, Anca, Alina, Raluca, Andrei, Sorin, George, Luiza Andreea, Adina, Crina, Andrei, Matei, Raluca, Alex, Mihai, Georgiana, Catalin, Irina, Madalin, Ioan, Mihaela-Alexandra,Oana, Cosmin, Alexandru, Florina.

SITUAȚIA DONAȚIILOR

UPDATE 1: 16 octombrie  dimineața suma adunată e: 890 lei.

UPDATE 2: 19 octombrie dimineața suma adunată e 2190 lei.

UPDATE 3: 24 octombrie suma adunată e 3414 lei.

UPDATE 4: 28 octombrie suma adunată e 3610 lei.

Cu ajutorul vostru Valentin a putut să-și refacă asigurarea CAS la zi și să meargă la controale mai amănunțite pentru a determina cauza exactă ce a stat la baza pierderii spontane a vederii de acum o luna.
Momentan a fost consultat un al doilea oftalmolog pentru confirmarea diagnosticului. După RMN va fi stabilit tratamentul medicamentos sau chirurgical.

UPDATE 5: 2 noiembrie suma adunată e 3610 lei.

Vali a fost diagnosticat cu nevrită optică retrobulbară iar momentan urmează un tratament pe bază de cortizon la Spitalul Clinic de Urgență Nicolae Oblu din Iași. Acesta va dura 3 săptămâni și sperăm că va elimina necesitatea intervenției chirurgicale. Vestea bună este că a fost exclusă posibilitatea instalării unei scleroze multiple (principala previziune a celui de-al doilea medic oftalmolog consultat).

UPDATE 6: 6 noiembrie suma adunată e 4010 lei.

Vali răspunde bine la tratamentul cu cortizon. Banii adunați până acum vor fi folosiți în continuare pentru tratament.

Vă mulțumim!

 

* Ne putem întâlni personal în Iași sau poți depune banii în cont. Oricum ți-e mai ușor. Și oricât poți. Întreabă-mă.

** Contul bancar al lui Vali e:

RO 04 BRDE 240SV 765 8429 2400, deschis la BRD Iasi pe numele Valentin GAVRILESCU

SWIFT: BRDEROBU